• Home
  • Blog
  • Před Davidem Rakerem neskryjete ani to nejtemnější tajemství!

Před Davidem Rakerem neskryjete ani to nejtemnější tajemství!

David Raker pátrá po ztracených lidech. A jeho úspěchy jsou nezpochybnitelné. Má totiž podle svých přátel kolem sebe něco jako gravitační pole, schopnost vytáhnout pohřešované zpět na světlo. Zároveň však postrádá pud sebezáchovy, takže mu během pátrání jde často o život. Protože každý ze ztracených má nějaké to toxické tajemství, které nesmí vyjít na světlo světa…

 

text Jiří Popiolek

 

Tim Weaver stvořil detektiva Davida Rakera před zhruba patnácti lety. V současné době má série třináct dílů (prvním byl Hon na mrtvého) a autor se tak zařadil k renomovaným autorům thrillerů a detektivek.

Zaslouženě. Elegantní a vždy seriózně vypadající David Raker má totiž charisma mnoha svých nejproslulejších předchůdců a jeho případy se nebojí šokovat zápletkami i překvapivými řešeními.

 

SPLETITÉ CESTY DO TEMNÝCH ZÁKOUTÍ

 

David Raker býval úspěšným novinářem. Poté co mu milovaná manželka v pouhých čtyřiatřiceti letech zemřela na rakovinu, se mu zhroutil svět a nezbylo mu než zcela změnit život. Stal se soukromým vyšetřovatelem – a rozhodl se soustředit na případy zmizelých, o které se policie buď nezajímá vůbec, nebo se je nepodařilo vypátrat ani po několika měsících či letech.

 

Raker samozřejmě řeší i spoustu banálních případů – teenageři, kteří utekli z domu, nevěrní manželé prchající za milenkami…

Tato ničím zvláštní pátrání jsou však čas od času prokládána případy, které Rakera donutí hrábnout si na dno sil i schopností. Zavedou jej až do nejtemnějších koutů lidské mysli, k lidem v bezvýchodných situacích i ke zvráceným sadistickým vrahům.

A věřte, že v dějových zvratech, které poslední stránky románů přinášejí, se Weaver lehce vyrovná i takovému mistrovi, jakým je Jeffery Deaver.

 

VŠICHNI TI ZTRACENÍ, VINNÍ I NEVINNÍ

 

Rakerovy nejdrsnější případy začínají vesměs zcela nevinně – pátrání po ztraceném manželovi, který nastoupil do vagonu metra a pak ho už nikdy nikdo neviděl (Ztracený). Pátrání po muži, který si jen vyšel z domu, aby donesl dříví na otop – a už se nevrátil (Bez slitování). Pátrání po bývalé herečce, po níž na odlehlé pobřežní vyhlídce zůstalo jen opuštěné auto bez klíčků v zapalování (Zlomené srdce).

Toto vše na počátku vypadá jako jednoduchý problém, jehož řešení bude patřit k těm nejobyčejnějším – nevěra, finanční problémy, maximálně nějaký ten případ pro psychiatra. Jenže realita je mnohem barvitější – a většinou Rakera zavede hluboko do minulosti pohřešovaných, která ukrývá temná a krvavá tajemství, jež měla zůstat navždy pohřbená.

Weaver zvolený mustr velice umně variuje – a tak jej jednou vyhledá muž trpící amnézií, jenž po Rakerovi chce, aby odhalil jeho minulost (Muž bez minulosti), jindy musí sám Raker dokázat, že žena, která se vydává za jeho mrtvou manželku, je ve skutečnosti podvodnice (Žena mého života).

 

I VLK SAMOTÁŘ POTŘEBUJE OBČAS SVÉHO WATSONA

 

Jakkoli jsou případy řešené ve Weaverových románech zcela samostatné, rozhodně se vyplatí číst je popořádku. A nejedná se pouze o to, že se v jednotlivých knihách dá občas narazit na zmínky o předchozích zmizelých.

V Rakerově světě se míhají i postavy, jež se vracejí – a jejich život má někdy velice pozoruhodný vývoj, který je zajímavější sledovat chronologicky. Jednou z nich je policista Colm Healy, muž s osudem blízkým antické tragédii, jemuž čelí tu s větším, tu s menším úspěchem.

A podobně nárazové jako se svým „watsonem“ to má David Raker i se ženami, jež se marně snaží zaplnit místo v Rakerově životě po zemřelé manželce – jeho vztahy jsou vždy dočasné a nemají naději vytrvat delší dobu, i když se zprvu zdá, že Raker konečně našel někoho na zbytek života.

 

ZTRACENÉ STŘÍPKY POSLEDNÍHO SBOHEM

 

David Raker se letos vrací v románu Poslední sbohem, který postavou Rebeky Murphyové navazuje i na jedinou zatím vydanou „nerakerovskou“ knihu Ztracené střípky. V něm byla Rebeka hlavní hrdinkou, v Posledním sbohem je Rakerovou klientkou, která si detektiva najímá, aby vypátral osud její dávno zmizelé matky.

 

Knihu Mystery Press vydává jako obvykle ve skvělém překladu Alžběty Lexové, která je podepsaná pod zatím všemi vydanými díly série (dvanáct přeložila, jeden zredigovala). Fanoušci Davida Rakera se tak nemusejí obávat – jejich hrdinu čeká ještě spousta pohřešovaných klientů!

 

obálka Hon na mrtvého od Tima Weavera obálka Údolí mrtvých od Tima Weavera obálka Ztracený od Tima Weavera obálka Není cesty zpět od Tima Weavera obálka Bez slitování od Tima Weavera obálka Němé oběti od Tima Weavera obálka Zlomené srdce od Tima Weavera obálka Muž bez minulosti od Tima Weavera obálka Žena mého života od Tima Weavera obálka Nikdo není doma od Tima Weavera  obálka Stín ve dveřích od Tima Weavera obálka Nářek drozda obálka Poslední sbohem od Tima Weavera  obálka Ztracené střípky od Tima Weavera



Zpět na seznam článků