• Home
  • Blog
  • Proč už nevydáme další knihy Laury Thalassy?

Proč už nevydáme další knihy Laury Thalassy?

Sérii Handlíř od americké autorky Laury Thalassy nám kdysi doporučila naše kolegyně a překladatelka Alžběta Lexová. Četla ji, líbila se jí, a tak nebylo co řešit. Na doporučení lidí, kteří se v žánru vyznají a mají něco načteno, vždycky rádi dáme. Zvlášť, když nám to dává smysl v rámci edičního plánu. 

 

text: Tomáš Němec

 

New adult fantasy nám v něm dlouho chyběla a protože jsme nechtěli vybírat naslepo, přišel nám Alžbětin tip vhod. Domluvili jsme licenci na české vydání a protože jsme občas kaskadéři, zakoupili jsme práva najednou na všechny tři díly: Rapsodii, Neznámý žalm a Temnou harmonii.

 

Se skvělou australskou výtvarnicí Daynou Watson jsme se domluvili na použití naprosto famózních originálních obálek a překlad jsme svěřili té nejpovolanější. Ano, hádáte správně: Alžbětě Lexové (znáte ji třeba z knih Tima Weavera). Příběh sirény Callypso a vílího krále Desmonda, tenhle strhující mix romantiky, temnoty, fantasy a erotiky, si pak okamžitě podmanil srdce českých čtenářů stejně jako předtím těch v zahraničí.

 

NOVÝ HRÁČ

 

Aby se k našim čtenářům dostal Handlíř opravdu kompletní, vydali jsme i dvouapůltý díl Vládce hvězdné oblohy a rovnou zažádali o licenci na vydání tetralogie Jezdci apokalypsy. A tady jsme narazili. Do hry totiž nečekaně vstoupil zcela nový hráč.

 

Malá odbočka k tomu, jak to funguje na českém nakladatelském trhu. Vždycky platí, že silnější pes… bere vše. Tak to je a vždycky bude. Nicméně když se nakladatel pustí do vydávání konkrétního autora, získává zároveň tzv. opci (předkupní právo). Navíc platí mezi nakladateli nevyslovená gentlemanská dohoda, že si navzájem do svých autorů – lidově řečeno – „nelezou“.

 

V praxi to znamená, že i když vám agentury nabízejí práva na již vycházejícího bestselleristu, vždycky se nejdřív ozvete stávajícímu nakladateli, zda chce ve vydávání autorových knih pokračovat či nikoli. Stalo se nám to mnohokrát, ať už jsme se doptávali my, nebo se někdo doptával nás. Nicméně tentokrát kdosi gentlemanských dohod nedbal.

 

Je to tak, zájem o vydávání knih Laury Thalassy projevil další nakladatel. Samozřejmě jsme se ihned pustili do vyjednávání: souhlasili jsme s nákupem kompletní série Jezdců apokalypsy, argumentovali jsme vynikajícím překladem Handlíře i jeho nadstandardní grafickou úpravou a za licenci jsme nabídli tolik, kolik jsme jen nabídnout mohli.

 

NOVÉ HVĚZDY

 

Laura Thalassa se však – a to je její nezpochybnitelné právo – rozhodla pro nabídku druhého zájemce a nám nezbývá, než to respektovat. Postup onoho dalšího nakladatele je sice nestandardní, nicméně zřejmě tomu v budoucnu bude jinak. Jsme na to připraveni.

 

Přestože nás nastalá situace mrzí, zpět už se neohlížíme. V žánru new adult fantasy totiž chystáme další skvělé novinky, které by neměly ujít vaší pozornosti. V červnu a říjnu vyjdou Ohař a liška a Krev a zrada, první dvě knihy série Rozvrácená království od Frost Kay, v srpnu pak pod taktovkou Madeleine Eliot podnikneme Hon na krále démonů, v němž se mísí převyprávění klasické pohádky o Červené karkulce s patřičně vášnivou romantasy.

 

A tím ani zdaleka nekončíme!

 

obálka Rapsodie obálka Neznámý žalm obalka Temná harmonie obálka Vládce hvězdné oblohy

obálka Ohař a liška obálka Krev a zrada obálka Hon na krále démonů



Zpět na seznam článků